wegańskie są zdrowszą alternatywą dla tradycyjnej kuchni, a w dzisiejszych czasach śmiało potrafią imitować wszystko znane potrawy mięsne. Część zwolenników kuchni roślinnej nie jest gotowa odstawić całkowicie nabiał w swojej diecie, dlatego wybierają przepisy wegetariańskie.
Weganie więc muszą szczególnie dbać między
Czym różni się kuchnia wegańska od kuchni wegetariańskiej? Założę się, że temat ten ciekawi nie jedną osobę. Przepisy wegańskie i ogólnie sam weganizm opiera się na pożywieniu bezmięsnym z wykluczeniem wszelkich produktów odzwierzęcych. Weganie więc muszą szczególnie dbać między innymi o zapotrzebowanie w oleje roślinne, zboża, nasiona i orzechy. Natomiast przepisy wegetariańskie tworzone są głównie z owoców i warzyw, lecz dopuszczalne są też nabiały typu: mleko, ser, jogurty oraz jajka. Obie te kuchnie są dosyć ciekawe i mają swoje zasady, serdecznie zachęcam do osobistego skosztowania.
Oznacza to zatem że przepisy wegańskie
Mimo iż te pojęcia często są ze sobą mylone, tak na prawdę różnią się w bardzo wielu kwestiach. Obydwa odnoszą się do diety bezmięsnej, ale to weganizm jest bardziej restrykcyjny w tej kwestii. Przepisy wegetariańskie pełne są mleka, miodu czy sera. Znaczna część zawiera też jajka. Kuchnia wegańska wyklucza natomiast spożywanie wszelkich produktów odzwierzęcych. Oznacza to zatem, że przepisy wegańskie nie zawierają tych składników. Białko tak potrzebne do funkcjonowania organizmów zastępowane jest białkiem roślinnym np. z orzechów, soi czy fasoli.